KPN: dieprode cijfers met zonnig randje

Al boekte KPN over 2001 een recordverlies van bijna 7,5 miljard euro, er zijn voldoende tekenen die wijzen op de weg terug.

De miljardenschuld was vorige week al aangekondigd en wordt vooral veroorzaakt door bijzondere posten. Zo schreef het concern 13,7 miljard euro af op de goodwill van de Duitse mobiele dochter E-Plus, werd voor de 'non-cash vrijval' van het conversierecht van Bellsouth 6,8 miljard euro genoteerd en werd een voorziening getroffen van 676 miljoen euro voor herstructurerings- en afvloeiingskosten.
 
Zonder dergelijke bijzondere posten zou het nettoverlies een stuk draaglijker zijn geweest, namelijk 1,4 miljard euro. In 2000 werd 626 miljoen euro nettoverlies genoteerd. En het operationele resultaat, de zogeheten Ebitda, was over 2001 zelfs positief: bijna 3,4 miljard euro.
 
Wat met name op de beurs als zeer positief wordt ervaren, is dat KPN de nettoschuld in 2001 wist terug te brengen van 22 miljard euro naar 15,7 miljard euro. Daarin slaagde de onderneming door een aandelenemissie die 4,8 miljard euro opleverde en door de verkoop van niet-kernactiviteiten. In 2002 is de doelstelling de nettoschuld verder te reduceren tot 14,9 miljard euro.
 
Bovendien denkt KPN in 2002 een enkelcijferige omzetgroei te kunnen boeken en een dubbelcijferige Ebitda-groei. Ook verwacht het concern een positieve vrije kasstroom, waar in 2001 nog een negatieve operationele vrije kasstroom werd geboekt van 384 miljoen euro. Overigens was dat al weer een stuk beter dan de negatieve kasstroom van 1,3 miljard euro in het jaar 2000.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

hmm toch jammer dat ze denken dat het weer een beetje beter gaat. Vond het nog niet slecht genoeg gaan. Had gehoopt dat ze de boel zouden sluiten. Wellicht zouden ze moeten overwegen om Mevr. Brink aan te nemen. Die weet hoe je een goede firma moet runnen. Ik meen dit echt uit de grond van mijn hart. Ze hebben al veel te lang monopolie gehad en dat moet nu maar eens compleet over zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.