IBM schokt techsector met winstwaarschuwing

De aandelenkoersen van de technologiefondsen hebben een flinke tik opgelopen, nadat IBM maandag met een winstwaarschuwing kwam.

Volgens Big Blue blijft zowel de winst als de omzet over het eerste kwartaal ver achter bij de resultaten van vorig jaar. In 2001 schommelde de omzet van IBM over het eerste kwartaal nog rond de 21 miljard dollar. Nu mag de it-gigant in zijn handen knijpen als de 18,5 miljard dollar wordt gehaald. Ook de winst blijft volgens de laatste prognoses ver achter bij die over het eerste kwartaal van vorig jaar: tussen de 66 en 70 dollarcent per aandeel, 30 procent minder dan over dezelfde periode van in 2001 en ook aanzienlijk minder dan de 85 dollarcent per aandeel waar de meeste analisten op hadden gerekend.
 
Volgens financieel-directeur John Joyce hebben de tegenvallende cijfers te maken met het 'zeer moeilijke' marktklimaat waarin IBM moet opereren, en waarin met name de zakelijke klant nog steeds de hand op de knip houdt. Joyce wees er daarnaast op dat het eerste kwartaal traditioneel zwak is als het gaat om de aanschaf van technologieproducten.
 
De winstwaarschuwing van IBM bracht een schok teweeg onder de technologiefondsen op de beurzen. In navolging van Big Blue, dat in één klap 9,84 dollar verloor en uitkwam op 87,41 dollar, zakte bijvoorbeeld directe concurrent EDS met 2,99 dollar terug naar 49,86 dollar per aandeel. Vrijwel over de gehele linie moest de technologiesector terrein prijsgeven. Ook op de Amsterdamse beurs, waar een bedrijf als Asml aan het slot bijna 6 procent lager koerste.
 
De onheilstijding van IBM geeft aan dat de technologiesector nog lang niet uit de zorgen is. Eerder kwamen bedrijven als Oracle en Peoplesoft al met tegenvallende prognoses. Ook wordt verwacht dat softwaregigant Microsoft zijn fiscale doelstelling niet zal halen. Tot dusverre werd IBM altijd beschouwd als een stabiele factor in de woelige ict-markt. Maar de afgelopen drie weken heeft het concern 35 miljard dollar van zijn marktwaarde moeten inleveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-09T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.