Kwartaalomzet semi's daalt wereldwijd

De wereldwijde omzet van halfgeleider-apparatuur bedroeg in het eerste kwartaal van 2002 4,05 miljard dollar, ofwel 64 procent minder dan een jaar eerder.

Dit heeft de organisatie van leveranciers aan de halfgeleidersindustrie, de Semiconductor Equipment and Materials International (Semi), dit weekend bekendgemaakt. In het eerste kwartaal van 2001 was er nog sprake van een omzet van 11,25 miljard dollar.
 
Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2001 daalde de omzet met 1 procent. Semi maakte ook bekend dat de nieuwe orders voor apparatuur in de halfgeleidersector in het eerste kwartaal uitkwamen op een bedrag van 4,15 miljard dollar, 36 procent lager dan een jaar geleden, maar 35 procent boven het niveau van het vierde kwartaal 2001.
 
Uit de vergelijkingen tussen de twee laatste kwartalen, meent Semi te mogen afleiden dat er sprake is van een stabilisatie. Hoewel duidelijke tekenen van herstel van de markt volgens Semi nog moeilijk te vinden zijn, laten de recente gegevens voor het eerst in zeventien maanden een verbetering zien van het aantal orders op kwartaalbasis. Dit is volgens de internationale brancheorganisatie tevens een bewijs dat de ergste cyclische neergang achter de rug is en dat er een bodem is gevormd.
 
De omzet in de Europese halfgeleidersector kwam in het eerste kwartaal van 2002 uit op 0,44 miljard dollar, een daling van 72,3 procent ten opzichte van een jaar eerder en 23,1 procent minder dan in het voorgaande kwartaal. In Noord-Amerika daalde de omzet op jaarbasis met 50,9 procent en steeg deze op kwartaalbasis met 4,4 procent tot 1,46 miljard dollar. In Japan kwam de omzet uit op 0,93 miljard dollar, 72,4 procent lager dan vorig jaar en 5,2 procent onder het niveau van het vorige kwartaal. De omzetten in Korea en Taiwan bedroegen respectievelijk 0,29 miljard dollar en 0,54 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-27T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.