Intel kan opgaande winstlijn niet vasthouden

Na het eerste kwartaal leek Intel de weg naar boven weer te hebben gevonden. Maar over het tweede kwartaal moet de chipgigant toch weer teleurstellende cijfers presenteren.

Intel rapporteerde een nettowinst van 446 miljoen dollar vergeleken met 196 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. Dat lijkt op het eerste gezicht niet slecht, maar in de winstcijfers zijn de acquisitiegerelateerde kosten nog niet verwerkt, evenals een last van 106 miljoen dollar voor de afstoting van zijn online divisie. Uiteindelijk bedroeg het nettoresultaat tien dollarcent per aandeel, terwijl analisten op elf dollarcent hadden gerekend.
 
De omzet bleef ongeveer op hetzelfde peil: 6,32 miljard dollar, een fractie lager dan de eerder verwachte 6,33 miljard dollar.
 
Intel heeft inmiddels besloten verder te snijden in zijn kostenposten. Daarvoor brengt het zijn medewerkerskorps terug met vierduizend employees, ofwel 5 procent van de 83 duizend personeelsleden. Vorig jaar saneerde de chipgigant ook al zevenduizend banen, nadat het tijdens de internetboom het personeelsbestand met twintigduizend medewerkers had uitgebreid. "We gaan ervan uit dat het economische herstel langer op zich laat wachten", aldus Intels financieel directeur Andy Bryant tijdens een toelichting. "Vandaar dat we voorzichtig zijn met de bestedingen."
 
Intel leek op basis van de resultaten over het eerste kwartaal weer op weg naar herstel, maar de toenmalige voorspelling van 6,4 tot zeven miljard dollar omzet over het tweede kwartaal bleek niet op te gaan. Toch blijft de chipgigant onverkort vasthouden aan zijn kapitaalsintensieve research en development-programma voor de ontwikkeling van snellere chips; met name om directe rivaal AMD voor te blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-07-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.