Getronics houdt zich staande in malaise

De nettowinst vóór goodwill van Getronics steeg in de eerste zes maanden 2002 van een negatieve 28 miljoen euro een jaar geleden naar een postieve 34 miljoen euro. Door uitstel van ict-investeringen is de omzet gedaald.

De afgelopen weken hebben beleggers bijna trillend uitgekeken naar het moment waarop Getronics, 's Neerlands grootste ict-dienstverlener, zijn halfjaarcijfers bekend zou maken. Velen waren zo zenuwachtig dat zij massaal de aandelen dumpten, hetgeen een dramatische koersval tot gevolg had. Geruchten zwollen aan als zouden ondernemingen klaar staan om het bedrijf in te lijven. Nu blijkt dat de beleggers ongelijk hadden; Getronics houdt zich staande onder moeilijke marktomstandigheden.
 
Het totaal aantal medewerkers van Getronics is in een jaar (van 30 juni 2001 tot 30 juni 2002) met 1936 verminderd (6,4 procent van het totaal). Hoewel mensen ontslagen moesten worden, bleken er aan de andere kant nieuwe nodig te zijn met specifieke ict-kennis. Het aantal medewerkers in Azië-Pacific en Latijns-Amerika nam enigszins toe, met name vanwege outsourcing-opdrachten in Brazilië en een toename van het aantal tijdelijke medewerkers in China.
 
Getronics meldt dat de verslechtering van de markt in de eerste helft van 2002 tot staan is gekomen. "Wel worden ict-investeringen nog steeds uitgesteld of geschrapt en blijft de prijsdruk onveranderd groot. Kapitaalsinvesteringen in nieuwe technologieën en e-business-oplossingen zijn in de meeste marktsegmenten aanzienlijk teruggelopen. Daarbij blijft de nadruk op investeringen gericht op kostenbesparingen bij het beheer van ict. Dit gebeurt door standaardisatie en het stroomlijnen van de ict-omgeving. Wij zijn erin geslaagd onze marktpositie op dit terrein te versterken."
 
Het Ebita-bedrijfsresultaat kwam over het eerste half jaar 2002 uit op zestig miljoen euro (eerste helft 2001: 85 miljoen euro). De netto-omzet daalde met 12,5 procent. De omzet uit diensten nam af met 5,5 procent, die uit producten met 26 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-15T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.