Omzet derde kwartaal AMD valt tegen

Chipfabrikant Advanced Micro Devices waarschuwt dat zijn omzet in het lopende derde kwartaal fors lager uitvalt dan analisten verwachten. Toch ging de chipindustrie er in augustus op vooruit.

AMD gaat er vanuit dat de omzet 18 procent lager zal liggen dan door analisten wordt verwacht. De omzet zou nu uitkomen op ongeveer 500 miljoen dollar. In juli had AMD zelf nog aangekondigd dat het voor het derde kwartaal een verkoopscijfer verwachtte dat beter zou zijn dan de 600 miljoen dollar in het tweede trimester. De tegenvallende omzet zal er voor zorgen dat het bedrijf diep in de rode cijfers duikt.
 
De belangrijkste concurrent van Intel zegt dat het minder processoren kon leveren aan pc-fabrikanten. Die zouden momenteel nog met een grote voorraad processoren zitten, wegens de tegenvallende vraag voor pc's. Normaal is de vraag naar pc's in het derde kwartaal 10 tot 15 procent hoger dan in het tweede. Analisten gaan er nu van uit dat de groei beperkt zal blijven tot 5 procent.
 
Volgens analisten die de chipmarkt volgen ontbreekt het AMD momenteel aan een zware chip die met de toppers van Intel kan wedijveren. Daardoor verkocht AMD vooral veel goedkopere Athlon en Duron-processoren. Nieuwe, krachtige Athlon-versies zijn op komst, maar die komen pas eind dit jaar op de markt.
 
De verklaringen van AMD staan in schril contrast met de cijfers die de Semiconductor Industry Association bekendmaakte. Volgens deze organisatie gingen de verkopen van chips er in augustus met 2 procent op vooruit ten opzichte van juli. In vergelijking met augustus vorig jaar is er zelfs een stijging met 14 procent. SIA zegt dat er in augustus voor 11,9 miljoen dollar aan chips werden verkocht. "Het is duidelijk dat de halfgeleiderindustrie aan een opleving bezig is," zegt SIA voorzitter George Scalise. SIA publiceerde voor het eerste kwartaal een groei van 5,6 procent en een vooruitgang van 5,8 procent in het tweede kwartaal. Over het hele jaar verwacht SIA een omzetgroei van 3 procent. Vorig jaar ging de chipmarkt er 31 procent op achteruit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.