Apple schrijft rode cijfers, IBM blijft stabiel

Het was gisteren een drukke dag voor kwartaalresultaten in de Verenigde Staten. Apple kondigde belangrijke verliezen aan terwijl IBM stabiel bleef en Symantec weer zwarte cijfers schrijft.

De 45 miljoen dollar verlies die Apple gisteren rapporteerde, is het eerste nettoverlies van het bedrijf in twee jaar, maar werd wel verwacht door de analisten. Vorig jaar werd er in het vierde kwartaal nog een winst geboekt van 66 miljoen dollar. Het verlies wordt vooral veroorzaakt door de uitzonderlijke afschrijving van investeringen en de lasten van een reorganisatie. De omzet bleef stabiel op 1,44 miljard dollar. In het vierde kwartaal verkocht Apple 734 duizend computers, 14 procent minder dan een jaar geleden. Over het hele boekjaar haalt Apple een nettowinst van 65 miljoen dollar op een omzet van 5,74 miljard.
 
IBM haalde in zijn derde kwartaal een omzet van 19,8 miljard dollar, evenveel als een jaar geleden. De nettowinst daalde licht, van 1,5 miljard naar 1,3 miljard dollar. De dienstenafdeling was goed voor 45 procent van de omzet.
 
Beveligingsspecialist Symantec haalde voordeel uit de toegenomen belangstelling voor antivirussoftware bij consumenten. Het bedrijf ging er in vergelijking met een jaar eerder 34 procent op vooruit in omzet, tot 325 miljoen dollar. Het verlies van twaalf miljoen dollar in het tweede kwartaal van vorig jaar werd omgezet in een winst van 52 miljoen dollar dit jaar.
 
Ook vandaag wordt een drukke dag voor Wall Street, met financiële resultaten van Sun Microsystems, Check Point Software, Compuware, EMC, i2 Technologies, Iomega, Mercury Interactive, Nokia, Nortel, Packeteer, Peoplesoft, Siebel en Sybase. Van Sun wordt verwacht dat het aankondigt 20 procent van zijn personeel te zullen ontslaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-10-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.