Schuldeisers Hynix overwegen sanering

De schuldeisers van Hynix overwegen die noodlijdende Zuid-Koreaanse chipproducent drastisch te reorganiseren. Het bedrijf heeft al geruime tijd miljarden dollars schuld.

De diverse banken die Hynix leningen hebben verstrekt komen aanstaande maandag bijeen om de te nemen stappen te bespreken. "We hebben honderdtwintig schuldeisers op de hoogte gesteld van de bijeenkomst die op 30 december plaatsvindt", stelt een woordvoerder van de Korea Exchange Bank. Die financiële instelling is de grootste schuldeiser van Hynix.
De verenigde Hynix-leningenverstrekkers willen ook de aandelen van het bedrijf consolideren: één exemplaar voor elke eenentwintig huidige aandelen. Daarmee zou 1,6 miljard dollar aan schuld gesaneerd kunnen worden. Daarnaast zou 2,5 miljard dollar aan oudere leningen herzien dan wel geschrapt worden.
Hynix verkeert al sinds eind 2000 in de problemen. In 2001 hebben de diverse financiële steunverstrekkers het bedrijf tweemaal een flinke kapitaalinjectie moeten geven om het draaiende te houden.
In april dit jaar bood de Amerikaanse concurrent Micron nog 3,4 miljard dollar voor het nagenoeg failliete bedrijf. Er speelde toen een ware stoelendans in de chipproductie-industrie, waarbij Micron, Infineon en .. aasden op goedkope overnames (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i2902swh.htm). De schuldeisers en aandeelhouders van Hynix vonden het Micron-bod echter te laag.
Inmiddels lopen er onderzoeken van zowel de Europese Commissie als de Verenigde Staten naar oneigenlijke overheidssubsidie (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i3302slb.htm) voor Hynix (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4802saz.htm). Het Europese onderzoek is in juli al aangekondigd (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i3102sch.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.