Voormalig Cisco-directeur krijgt celstraf

Voormalig Cisco-directeur Robert Gordon is veroordeeld tot vijfenhalfjaar gevangenisstraf wegens fraude en handel met voorkennis. Dit vonnis is net voor Kerst uitgesproken.

De 43-jarige veroordeelde was voorheen vice-president en directeur van de tak voor bedrijfs- en marktontwikkeling bij de producent van telecomapparatuur. Hij is schuldig bevonden aan het opzetten en overzien van een uitgebreid fraudeproject waarbij hij vijftig miljoen dollar aan Cisco-aandelen verduisterde via overzeese kanalen die hij bezat.
Hij werd in juli 2001 op staande voet ontslagen toen uit een intern onderzoek bleek dat hij fraudeerde. Een maand later moest hij verschijnen voor een gerechtelijke vooronderzoeksjury voor de beschuldiging van diefstal van twintig miljoen dollar van Cisco.
Gordon ontkende aanvankelijk alle beschuldigingen, maar kwam in april dit jaar niet opdagen voor een volgende hoorzitting en was toen een maand zoek. De FBI arresteerde hem uiteindelijk.
In juli bekende hij schuld voor twee van de beschuldigingen betreffende elektronische fraude, en voor een beschuldiging van handel met voorkennis. Met dat laatste misdrijf heeft Gordon forse, oneigenlijke winst gemaakt in de aandelenhandel.
De oud-topman beriep zich echter ook op geestelijke ziekte die zijn ethische oordeel zou hebben vertroebeld. Zijn advocaten hebben paperassen ingediend waarin gesteld wordt dat Gordon schizofreen is en als kind heeft gezien hoe zijn moeder zijn vader probeerde te vermoorden.
Rechter Jeremy Fogel heeft die verdediging vorige week vrijdag verworpen. De celstraf van de voormalige Cisco-directeur gaat maart aanstaande in. Inmiddels heeft hij al achttien miljoen dollar terugbetaald aan zijn oud-werkgever, alsook zeven miljoen dollar aan boetes en genoegdoening aan de Amerikaanse overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.