Schuldeisers redden Hynix voor derde keer

Hynix is voor de derde keer gered van de directe ondergang. De schuldeisers van de verlieslijdende Zuid-Koreaanse chipproducent herzien 4 miljard dollar schuld.

De Zuid-Koreaanse banken ruilen ongeveer 40 procent van de 4 miljard dollar in voor een groter belang in het noodlijdende bedrijf. De waardeverhouding bij deze aandelenkoop is 1 op 27. De rest van de vier miljard dollar schuld valt nu onder langere terugbetalingstermijnen. Dit is het resultaat van spoedoverleg tussen de schuldeisers (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i0102rqs.htm). In totaal had Hynix ruim zeven miljard dollar schuld.
De banken, onder aanvoering van de grootste schuldeiser Korea Exchange Bank, weigeren wel nieuwe leningen te verstrekken. Hynix heeft echter geld nodig voor investeringen in nieuwe productiefaciliteiten en productlijnen. Dit om bij te blijven in de snelle halfgeleidermarkt.
Analisten zien dan ook weinig hoop voor de chipproducent indien die zelfstandig blijft in de huidige marktsituatie. Echte redding voor Hynix zou zitten in overname door een branchegenoot of het aantrekken van de chipmarkt.
Het eerstgenoemde scenario is nu iets waarschijnlijker doordat Hynix een relatief minder grote schuldenlast heeft. De tweede uitweg lijkt voorlopig niet in zicht. Analisten voorspellen voor komend jaar een voortduring van de huidige overvloed aan geheugenchips (dram) voor pc's.
De Japanse marktmonitor Nikkei Market Access stelt dit op basis van eigen onderzoek. Het stelt dat de dram-productie in 2003 66 procent toeneemt, vooral door nieuwe, efficiëntere productielijnen die grotere chipplakken (wafers) per productierun afleveren. De vraag blijft echter relatief achter, waardoor het prijsniveau laag blijft.
Nikkei Market Access heeft in deze sombere voorspelling positieve verwachtingen ingecalculeerd: een stijging in de pc-verkoop van 10 procent en een toename van het geheugengemiddelde van 196 naar 294 MB per pc. Desondanks dreigen geheugenproducenten eind 2003 een overtollige voorraad van twee maanden te hebben, aldus de Japanse marktmeter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.