AMD en Intel zetten snelheidsrace voort

De aartsrivalen onder de processorleveranciers, Intel en AMD, presenteren naar verwachting volgende week een reeks nieuwe processoren. De onderlinge competitie wie de snelste chip kan leveren staat daarbij centraal.

Intel heeft op dit moment de rapste processor in zijn portefeuille, de 2 GHz Pentium 4, maar staat volgens onder meer The Wall Street Journal, nu op het punt het 2,2 GHz-model te onthullen. De chip is uitgerust met een groter tussengeheugen (cache) van 512 KB. Bij de huidige P4 is dat 256 KB.
 
De nieuwe Intel-chips zijn opgebouwd uit kleinere circuits. De huidige Pentium 4 is gebaseerd op de 0,18 micron technologie. De nieuwe chips worden gebouwd volgens het 0,13 micron productieproces. Het voordeel daarvan is dat de processoren goedkoper kunnen worden geproduceerd, minder energie verbruiken en hogere snelheden kunnen bereiken.
 
Advanced Micro Devices (AMD) doet er alles aan om grote concurrent Intel bij te benen in de eeuwige snelheidsrace. Niet toevallig brengt ook AMD dan ook volgende week een serie nieuwe chips op de markt. Daaronder waarschijnlijk de Athlon XP 2000+, die een snelheid kan bereiken van 1,67 Ghz. AMD's snelste chip is op dit moment de 1,6 Ghz 1900+. Hoewel Advande Micro Devices' huidige chipgeneratie op het eerste oog niet de snelheid van Intel kan bereiken, wijst AMD erop dat zijn processoren zich qua prestatieniveau zeker met die van Intel kunnen meten omdat ze meer data per seconde kunnen verwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-04T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.