Managed hosting door True

Amerikaanse chipbedrijven klimmen uit dal

 

Amerika's toonaangevende chipbedrijven lijken weer uit het dal omhoog te kruipen.

Volgens een inventarisatie van The Wall Street Journal voldoen de meeste aan de gestelde verwachtingen van analisten over het vierde kwartaal van 2001. Sommige chipconcerns doen het zelfs beter dan de meeste analisten hadden voorspeld. Toch waarschuwen analisten voor over-optimisme. Het vierde kwartaal is traditioneel het beste kwartaal voor de chipsector. Vandaar dat voor het eerste kwartaal van dit jaar nog geen explosie in de vraag naar computerchips wordt verwacht.
 
De chiprivalen Intel en Advanced Micro Devices (AMD) bespeuren beide echter een toenemende vraag naar hun chips, en hebben hun omzetverwachtingen voor het vierde kwartaal naar boven bijgesteld. Zo gaat Intel nu uit van een omzet van 6,87 miljard euro, terwijl eerder op 6,8 miljard euro was gerekend. Sommige analisten rekenen er zelfs op dat de kwartaalomzet van Intel in de buurt van de zeven miljard euro uitkomt. Voor AMD zien de cijfers er zo mogelijk nog rooskleuriger uit. De chipproducent slaagde er het afgelopen kwartaal in meer chips tegen een hogere prijs te verkopen. AMD mag volgens sommige analisten dan ook rekenen op een omzet van 880 miljoen dollar, terwijl eerder op 840 miljoen dollar was gerekend.
 
Niet al het kwartaalnieuws uit de chipsector zal positief uitpakken. Vooral bij de leveranciers van chips aan de communicatiesector zullen de resultaten nog zwaar tegenvallen. Zo moet PMC-Sierra over het laatste kwartaal van 2001 genoegen nemen met een omzet van 50 miljoen dollar, terwijl dat over dezelfde periode in 2000 nog 231,7 miljoen dollar was. Ook Texas Instruments, dat zwaar leunt op de draadloze sector met de levering van communicatiechips, moet zwaar inbinden. TI mag nu rekenen op een kwartaalomzet rond de 1,7 miljard dollar, terwijl dat over hetzelfde kwartaal in 2000 nog 3,03 miljard dollar was.
 
De sector voor de levering van chiponderdelen mag daarentegen rekenen op herstel. Voor Applied Materials ligt de omzetdoelstelling voor het kwartaal inmiddels rond de 1 miljard dollar. En dit is lijn met de verwachtingen van analisten.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/151408). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×