Sun onthult deel UltraSpark-IIIi-chip

Sun heeft een tipje van de sluier opgelicht van zijn Jalapeno-familie van UltraSparc-IIIi-chips. De chips worden medio dit jaar in diverse werkstations en servers op de markt gebracht.

De Jalapeno's worden gefabriceerd volgens de meest geavanceerde chipproductie-technieken van Sun's processorpartner Texas Instruments. Het zijn de eerste chips die het resultaat zullen zijn van TI's 0,13 micron Epic7 (zeven lagen koper) chipproductieproces. De kern van de nieuwe chips wordt door de nieuwe fabricagetechnologie sterk verkleind. Daarnaast bevatten de Jalapeno's een L2cache-geheugen en zijn ze aanzienlijk sneller dan de huidige UltraSparcs. Door die eigenschappen zijn ze zeer geschikt voor Suns werkstations enhigh density-servers, met name in de machines met één tot vier processoren.
 
De kloksnelheden van de nieuwe Jalapeno-chips zullen naar verluidt liggen tussen de 1 GHz en 1,4 GHz. De topsnelheid van de huidige UltraSparc-chips ligt rond de 900 MHz. De Jalapeno bestaat uit in totaal 87,5 miljoen transistoren. Via het gebruik van zogeheten low-k technologie wordt het hitteverlies beperkt tot tussen de 50 en 80 watt, een contrast met Intels Itanium-processoren, die naar verwachting gemiddeld voor 130 watt aan hitte afgeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-10T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.