AOL Time Warner daagt Microsoft voor rechter

AOL Time Warner, het moederconcern van Netscape, heeft een rechtszaak aangespannen tegen softwareconcern Microsoft.

Met de antitrustzaak wil Netscape voortborduren op de al langer lopende rechtszaken van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft. Volgens de aanklacht heeft Microsoft concurrent Nestcape onwettelijk uit de markt gedrukt gedurende de 'browser'-oorlogen eind jaren negentig. Toen moest Netscape's populaire Navigator-browser gaandeweg het onderspit delven tegen Microsofts Explorer die gratis werd meegeleverd met het besturingssysteem Windows.
 
Het is niet duidelijk hoeveel schadevergoeding Netscape in de rechtszaak van Microsoft gaat vragen. Sommige AOL-advocaten zinspelen al op een bedrag van ergens tegen de twaalf miljard dollar, maar Microsoft heeft al gezegd dit 'lachwekkend' te vinden.
 
De door AOL aangespannen rechtszaak betekent opnieuw een juridische klap voor Microsoft. De schikking met de Amerikaanse overheid over zijn vermeende monopoliepositie, is nog steeds niet in kannen en kruiken en bovendien moet het softwareconcern ook in Europa rekening houden met stappen van de Europese Commissie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als Internet Explorer niet in Windows zat was het net zo traag als Netscape. Zeker de nieuwe Netscapes zijn zo gek nog niet, maar ze starten inderdaad wat langzamer en daardoor kiezen de meeste mensen er niet voor.
Dus wel degelijk door de monopolie van Microsoft zit Netscape met de gebakken peren.
(Ik weet niet of iemand wel eens Internet Explorer onder Unix heeft gestart - gaat net zo traag als Netscape, maar aangezien het tegenwoordig ook wat meer compatible is wordt het volgens mij vaker gebruikt ook onder Unix.)

Zoals veel zaken in het leven heeft de medaille twee zijden. Microsoft heeft door "slimmigheden" een overmachtige positie ingenomen in de markt, hiervoor kan men respect voor hebben of niet. Het feit dat het besturingssysteem en andere zaken zoals bijv. LDAP wellicht "gejat" zijn van anderen, neemt niet weg dat MS dit zeer goed aan de man heeft weten te brengen. Een ongeevenaard marketing succes. Relativerend; indien Apple Macintosh deze positie had verkregen boven MS hadden deze hetzelfde beleid gevolgd, immers de rijksten en machtigen der aarden hebben nou eenmaal de vervelende eigenschap nog rijker en machtiger te worden. Er geldt immers heden ten dagen "Ik heb het en jij niet", "Jij hebt het en ik doe er alles aan om het ook te krijgen".
Hier staat echter tegenover dat men bij MS zich erg bewust is van haar positie op de markt. Dit heeft momenteel en in het verleden toe geleid dat zij de vrije hand hebben in het wegdrukken van andere software leveranciers, zoals bijv. Netscape (overigens niet mijn kopje thee) en andere MS non-compatible applicaties en het (te vroeg) op de markt brengen van onstabiele produkten. Persoonlijk vindt ik dit een zorgelijke zaak en dient er resoluut actie ondernomen te worden. "Hoogmoed komt voor de val" en hier hebben de miljoenen gebruikers van de MS produkten ook niks aan. MS moet leren van haar fouten en haar zich verdienstelijk opstellen tegenover haar klanten, als dit betekent dat er delen van het besturingssysteem "open source" moeten worden. so be it!

Ik vind dat Microsoft wel wat concurrentie moet hebben, omdat het anders alleen maar de consument "gebruikt".

Met Netscape valt niet te werken geef mij maar explorer van Microsoft
Netscape gaat veel te traag!

Microsoft maakt wel degelijjk misbruik van zijn machtspositie. En juist concurrentie in deze branch levert kwalitatief betere producten op. Dus weg met Microsoft's monopolie en ruim baan voor de gezonde competitiedrang tussen Microsoft en soortgelijke bedrijven.

Ik sta geheel achter Microsoft weg met Netscape!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-23T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.