Sun steekt hand uit naar Eclipse

Via in eerste instantie informele gesprekken hoopt Sun de deur te openen naar het Eclipse-platform en met IBM weer op goede voet te komen.

De verhoudingen tussen Sun Microsystems en IBM raakten in november verstoord, toen IBM voor veertig miljoen dollar aan Websphere-software aan Eclipse.org ter beschikking stelde. Daarmee gaf Big Blue bijna de helft van zijn Websphere Studio Workbench-code vrij. Daarnaast stak IBM voor ongeveer één miljard dollar aan investeringsgeld in het Eclipse open-source-platform. De Websphere-software is een belangrijke concurrent van Suns Netbeans.
 
Enkele topmensen van Sun waren woedend omdat zij niet waren uitgenodigd om mee te doen. "Ze zijn vergeten het enige bedrijf uit te nodigen dat werkelijk praktijkervaring heeft met open-source-tools", sprak Simon Phipps, de technologie-'evangelist' van Sun, in november gefrustreerd. Phipps doelde op de ervaringen die Sun opdeed met Staroffice.
 
Het Eclipse-project kreeg volgens insiders niet voor niets de naam 'Zonsverduistering', want het stelt de Java-activiteiten van Sun in de schaduw, door voor het eerst een grootschalige poging te doen Java-ontwikkelaars samen te brengen binnen één overkoepelende organisatie. Het openen van de broncode gebeurt op het niveau van de ontwikkeltools.
 
Belangrijker doel lijkt echter om het gevaar te bedwingen dat Java-ontwikkelaars overgaan op het Microsoft-alternatief voor Java, de ontwikkeltaal C Sharp. Eclipse lijkt dan ook in de eerste plaats gericht tegen het .Net-project van Microsoft. Vanuit dat oogpunt bekeken, zou Sun dus heel goed kunnen aansluiten bij het Eclipse-project. IBM laat daarover ook geen misverstand bestaan: "Als ze denken dat ze er de vruchten van kunnen plukken en als ze het belangrijk vinden voor hun klanten, dan zijn ze altijd welkom om mee te doen", aldus Stefan van Overveldt,program director voor Websphere technische marketing.
 
Het is nog niet bekend wanneer de vertegenwoordigers van Suns open-source-gemeenschap en het Eclipse-platform om de tafel gaan zitten. Ook wil Sun niet precies aangeven waarover de gesprekken zullen gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-28T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.