Antitrust-schikking Microsoft onder vuur

Een groep antitrust-juristen heeft rechter Colleen Kollar-Kotelly gevraagd de schikking tussen Microsoft en de VS-overheid voorlopig te blokkeren.

Volgens de groep, het American Antitrust Institute, hebben beide partijen verzuimd gegevens openbaar te maken waaruit kan worden afgeleid of de in november 2001 bereikte schikking wel of niet in het belang van de burger is. Volgens de zogeheten Tunney-wet, genoemd naar de voormalige senator die hem indiende, zijn Microsoft en het Amerikaanse OM verplicht om toetsing aan het 'publiek belang' mogelijk te maken.
 
Voor zo'n toetsing, die uiteindelijk wordt gedaan door de rechter, moeten de partijen veel zaken openbaar maken, zodat inzichtelijk wordt hoe men tot de schikking is gekomen en wat de consequenties ervan zijn. Kollar-Kotelly's voorganger, rechter Thomas Penfield Jackson, heeft in mei 1998 een uitzondering gemaakt voor stukken die bedrijfsgeheimen of andere vertrouwelijke informatie bevatten.
 
Volgens het American Antitrust Institute hebben zowel Microsoft als het OM echter nauwelijks iets openbaar gemaakt. Zo zou de informatie over Microsofts lobby-activiteiten vrijwel nihil zijn. Dergelijke informatie is wel noodzakelijk voor een goede toetsing aan het publiek belang, zo stelt het AAI.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-04T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.