British Telecom eist patent hyperlink op

British Telecom beweert het patent te hebben op de zogeheten hyperlink, de tekst die waarmee de gebruiker direct kan doorklikken naar andere sites of teksten.

Volgens Het Financieele Dagblad is BT deze week een rechtzaak begonnen bij de Amerikaanse rechter. Mocht het patent aan British Telecom worden toegewezen, dan zou het in principe voor de telecomgigant mogelijk zijn gebruikers een kleine vergoeding te vragen voor elke keer dat ze een hyperlink aanklikken. Surfen op het internet kan daarmee een kostbare zaak worden.
 
British Telecom aast met zijn patentzaak met name op een vergoeding van bedrijven die de hyperlinktechniek al jaren aanbieden. Daarbij gaat het onder meer om de Amerikaanse internetprovider Prodigy, inmiddels onderdeel van telecomgigant SBC Communications. Dit bedrijf was in 1984 de eerste die gebruikmaakte van de hyperlinktechniek. Prodigy heeft 3,6 miljoen klanten.
 
BT ontwikkelde in de loop van de jaren zeventig zijn eigen versie van de hyperlink en verwierf daarvoor in 1989 het patent. Maar volgens critici bestaat het principe van de hyperlink al veel langer. Ze verwijzen daarbij onder meer naar video-opnames uit 1968 van de Stanford University in Californië. Daarop zijn wetenschappers te zien die enthousiast de mogelijkheden van de hyperlink tonen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.