Apple wil rol accountants beperken

Apple Computer wil van de accountantsfirma die haar boeken controleert, geen non-financiële adviesdiensten afnemen.

Dat officiële bedrijfsbeleid moet voorkomen dat de accountants in de verleiding komen om akkoord te gaan met dubieuze financiële praktijken bij hun cliënt, omdat die ook veel geld aan hen betaalt voor diensten die niets met de controle van de boeken te maken hebben. Deze stap van Apple moet dan ook worden geplaatst in het licht van het Enron-schandaal dat de financiële wereld in de VS momenteel in zijn greep heeft.
 
Veel grote accountantsfirma's hebben ook een consulting-poot, waardoor dergelijke belangenverstrengelingen kunnen ontstaan. Die consulting-afdeling houdt zich bezig met zaken als it-consulting en interne audit-diensten. Overigens heeft een aantal van de allergrootste spelers in deze markt zijn niet-financiële consulting-activiteiten inmiddels al verkocht of verzelfstandigd. Ernst&Young verkocht die afdeling twee jaar terug aan Cap Gemini, Kpmg maakte Kpmg Consulting zelfstandig en een jaar geleden kwam er een scheiding tussen Arthur Andersen en Andersen Consulting. Laatstgenoemde gaat inmiddels als Accenture door het leven.
 
Apple blijft in principe wel de financiële adviesdiensten van zijn accountants afnemen, maar elke extra dienst wordt zorgvuldig onder de loep genomen, zo liet de computerproducent weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.