'Microsoft misbruikt schikkingsvoorstel'

De negen Amerikaanse staten die zich niet neerleggen bij de schikking in de Microsoft antitrustzaak, dienen een nieuwe klacht bij de rechter in.

Ze beschuldigen Microsoft ervan het schikkingsvoorstel - dat nog niet is goedgekeurd door de rechter - nu al zodanig in praktijk te brengen dat computerfabrikanten financieel worden benadeeld.
 
De advocaten van de staten hebben gedeelten van een getuigenis van een Microsoft-topman aan de rechter voorgelegd, die duidelijk maken dat de softwaregigant al nieuwe contracten heeft ontworpen en gebruikt. Volgens die contracten moeten de hardwarefabrikanten afzien van de mogelijkheid om Microsoft te vervolgen wegens inbreuk op hun patenten en krijgen de grotere fabrikanten, zoals HP en Gateway, voortaan geen kwantumkorting meer.
 
De betreffende topman, Richard Fade, stelt dat de schikking tussen Microsoft en Justitie bepaalt dat er uniforme contracten moeten komen voor alle computerfabrikanten. Daarom raken de grotere fabrikanten hun oude voorrechten kwijt, redeneert Fade. Het patenten-artikel bestaat volgens hem al vijf jaar en is niet van toepassing op hardware.
 
Fade's reactie maakt duidelijk dat Microsoft niet echt onder de indruk is van de nieuwe klacht van de negen staten, die worden aangevoerd door Californië, Massachusetts en Iowa. Mede daarom zal de onderneming hebben toegestaan dat deze klacht nog wordt meegenomen in het proces, al is-ie eigenlijk veel te laat ingediend. Om de stukken uit de getuigenis toch te mogen gebruiken om aan te tonen dat de schikking niet eerlijk is voor andere bedrijven, hebben de negen staten dan ook speciale toestemming moeten vragen. Zowel Microsoft als Justitie hebben de rechter laten weten daartegen geen bezwaar te hebben.
 
Vanaf volgende week woensdag moet de rechter vaststellen of het publiek belang gediend is bij de schikking tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-25T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.