Hackende programmeur moet drie jaar cel in

Een voormalig computerprogrammeur is in de VS door een federale rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. De man saboteerde de computersystemen van zijn voormalige werkgever en richtte een schade aan van tien miljoen dollar.

Het is de eerste keer dat er een veroordeling plaatsvindt op basis van een nieuwe federale wet uit 1994, waarbij hackers kunnen worden veroordeeld voor fraude en gerelateerde activiteiten in samenhang met computers.
 
De veroordeelde in deze zaak, de 39-jarige Timothy Lloyd, krijgt naast een gevangenisstraf ook nog eens opdracht twee miljoen dollar te restitueren aan zijn voormalige werkgever, defensieproducent Omega Engineering. Lloyd had besloten tot zijn sabotageactie nadat hij na elf jaar dienst als hoofdprogrammeur in rang werd verlaagd. Hij plaatste daarop een 'tijdbom' in het computersysteem, waardoor op 31 juli 1996 alle cruciale softwareprogramma's werden vernietigd. Volgens de aanklagers vormden de systemen het kloppend hart van Omega en werden hiermee de robots aangestuurd die de meet- en controlesystemen van het bedrijf produceren.
 
In zijn verweer verklaarde Lloyd via zijn advocaat dat hij het slachtoffer was geworden van 'een samenzwering' tussen zijn bedrijf en de Amerikaanse overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Hacker / Cracker? Dit is een gewezen "hoofdprogrammeur" die een stuk programmatuur geplaatst, c.q. gewijzigd heeft wat desastreuze gevolgen heeft gehad.
Deze persoon heeft waarschijnlijk voldoende rechten gehad en dus geen enkele barriere hoeven te nemen om dit te realiseren. Gaan we nu ontevreden, ontslagen werknemers die hun laptop geformatteerd hebben ook aanmerken als "hackers / crackers"?
Ik denk dat hiermee duidelijk gemaakt is dat de beveiliging van een netwerk niet stopt bij een firewall, alsmede het verschil van impact tussen een interne of externe aanval.

Ik vind dat die gast niet zo slim bezig was.. Een logic timebomb is altijd terug te vinden :) Ik spreek uit ervaring... Ik hack ook, maar richt nooit schade aan.. Ik stuur ook vaak een email naar de desbetreffende Sysop om te melden welke updates hij moet installeren om zijn systeem te beveiligen. Gelukkig is de wet hier nog niet zo strng :) Het hacken is heel iets anders dan dat die gozer gedaan heeft... Crackers zijn heeeeeeeeel wat anders dan hackers.. Maar ja dat weet iedereen onderhand toch wel :)

Zonder hackers zo digitaal bank (geld) verkeer slecht beveiligd zijn.
Ook andere burgelijke beveiligingen zouden ontbreken.
Wees er maar blij om dat er nog mensen zijn die meer van techniek weten en ons overtuigen van de fouten die daar in zitten.
Enkele maanden geleden nog maar had een programeur ontdekt hoe je het keyboard kon aftappen van een PC (dus voordat encryptie software actief wordt), de grote belangstellenden voor die software waren vooral ...overheden...!.!.
Daarom is mijn vrees eerder een, Big brother is watching you*, overheid.
Immers met TV was de bevolking passief met PC's wordt men onvoorspelbaar actief.
Mijn hoop is dat de hackers ons tegen overheden zullen beschermen.
Want dat doom scenario is na 11 sept wel erg gepropageerd door diverse landen.
Of zijn we vergeten hoe duitsland destijds heel gemakkelijk via de gemeente archieven op mensen jacht ging, of zijn we vergeten dat het hele internet zo'n beetje afgeluisterd wordt door Amerika en Frankrijk?

Het issue van hacken: wetsovertredingen om wetsovertredingen aan te pakken. Er zijn wetten die onze privacy zouden moeten beschermen. Juist op deze site zouden we toch moeten weten dat er bijna niemand zich iets aan de privacy-wetgeving gelegen laat (welke programmeur test met data die niet uit de live-omgeving is gehaald, welk informatiesysteem heeft de persoonlijke van de overige gegevens gescheiden ?)
GO for it !

Efan en ME. De arrogantie die een hacker heeft is opzich al verbasend. Als iemand een slecht slot op zijn deur heeft, ga je toch ook niet aanbellen of erger, naar binnen? De normale gang van zaken is dat je iemand opdracht geeft om uit te vinden of er een zwakke plek in je systeem of netwerk zit. Er is niemand die ongevraagd dit soort zaken zou moeten uitvoeren. Dus..of het nu een hacker, cracker, freaker, of wat dan ook is, deze persoon is gewoon persoon X die de wet aan zijn laars lapt, niets meer en niets minder.

Hou toch eens op met verschil maken tussen hackers en crackers. Alsof een voyeur op je machine zo leuk is. Ik laat ook niet zomaar mensen binnen in mijn huis. Ook al kijken ze alleen maar rond en maken niks kapot. Blijf gewoon met je ogen en vingers en whatever uit mijn en van mijn spullen.

precies zoals ME zegt, dit is weer eens de zoveelste fout van de media. Het gaat hier duidelijk om een cracker/scriptkiddie en niet om een hacker. hackers breken ergens in om fouten in het systeem op te sporen, en deze door te geven aan de desbetreffende systeembeheerder. het binnendringen van het syteem is niet legaal nee, maar voor hackers vind ik dat deze wet op inbreuk gewijzigd moet worden, aangezien ze geen kwade bedoelingen ermee hebben gehad. ik heb gesproken :)

Ik vind dat de term hackers hier niet op z'n plaats is, want hackers zijn mensen die in pc's komen omdat ze dat leuk vinden en niet om er in te rotzooien of dingen kapot te maken. Dat zijn de crackers.
Ik vind trouwens wel dat het fijn is om hier alles te kunnen lezen en ga zo door.
ME

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.