Azië vormt dump voor Westers computerafval

De VS en Europa zadelen de arme delen van Azië in toenemende mate op met een milieuprobleem door de dump van onder meer afgedankte computers.

Dit blijkt uit een rapport van het in Zwitserland gestationeerde Basel Action Network (Ban). Volgens de milieuorganisatie duiken in de rivieren en rijstvelden van China en India zelfs computeronderdelen op die eerder werden aangeboden aan Westerse recyclingcentra.
 
De bevindingen van de Ban staan haaks op de eerder uitgesproken intentie van Amerika, Europa en Japan om zoveel mogelijk elektronisch afval te recyclen. Dat mag ook wel, want de toenemende afvalberg van gesoldeerde verbindingen, lekkende lcd-schermen en afgedankte plastic omhulsels, zorgt voor een snel toenemende vervuiling van de bodem in Azië.
 
Een van de sleutels tot een effectieve bestrijding van de vervuiling, is een succesvol recyclingprogramma waar ook de consumenten aan meebetalen. Maar als deze merken dat de producten niet voor hergebruik, maar eerder voor dump in de derde wereld zijn bestemd, worden dergelijke programma's volgens de Ban snel ondermijnd. De milieuorganisatie schat dat op dit moment tussen de 50 tot 80 procent van de in de VS voor recycling aangeboden goederen uiteindelijk toch in het Aziatische milieu terechtkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.