Microsoft en Justitie wijzigen schikking

Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben enkele wijzigingen aangebracht in hun schikkingsvoorstel.

Daarmee komen zij deels tegemoet aan de kritiek uit verschillende hoeken dat de softwareproducent er wel érg makkelijk van af dreigt te komen. Eén van de belangrijkste wijzigingen is het schrappen van een omstreden artikel dat Microsoft in staat stelde waardevolle hardware-technologiepatenten van computerfabrikanten te gebruiken zonder daarvoor een vergoeding te hoeven betalen.
 
De advocaten van de negen staten die zich verzetten tegen het schikkingsvoorstel, stelden vorige week dat de softwaregigant de nu geschrapte bepaling al in nieuwe contracten gebruikte. Volgens die contracten moesten de hardwarefabrikanten afzien van de mogelijkheid om Microsoft te vervolgen wegens inbreuk op hun patenten en kregen de grotere fabrikanten, zoals HP en Gateway, voortaan geen kwantumkorting meer.
 
Hoewel Microsoft steeds geroepen heeft dat het hier ging om een groot misverstand, is ze nu - weliswaar onder druk van Justitie - akkoord gegaan met het schrappen van het artikel. Ook een andere wijziging is in de ogen van Microsoft 'veel geschreeuw en weinig wol'. Het gaat om een uitbreiding van het aantal technische gegevens die Microsoft aan concurrenten beschikbaar moet stellen zodat die kunnen zien hoe hun software werkt met de business-level Windows-serversoftware. Volgens Microsoft maakt deze wijziging nu alles 'kristalhelder wat voorheen gewoon helder was'.
 
De negen staten hebben laten weten de wijzigingen te steunen. Maar het lijkt uitgesloten dat deze veranderingen voldoende zijn om het verzet te staken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-01T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.