Sun spant rechtszaak aan tegen Microsoft

Sun Microsystems claimt meer dan een miljard dollar aan inkomstenderving doordat Microsofts Windows XP niet compatibel is met Java.

Het bedrijf heeft daarom een rechtszaak aangespannen, die - opnieuw - is gebaseerd op de gerechtelijke uitspraak uit 2000, waarbij Microsoft schuldig werd bevonden aan misbruik van zijn monopoliepositie. Sun beschuldigt Microsoft nu van 'grootschalig anti-competitief gedrag' dat andere software-ontwikkelaars dwingt om producten op de markt te brengen die niet werken met de Java programmeertaal. Daardoor maakt Microsoft Java in feite kreupel en beperkt het de groeimogelijkheden van de taal, zo meent Sun.
 
Als het aan Sun ligt, zal de rechter Microsoft straks dwingen om Suns meest recente versie van Java mee te leveren met Windows XP en Internet Explorer. Microsoft heeft met haar eigen .Net-platform een directe concurrent voor het Java-platform in handen. Het lijkt er dan ook op dat Sun met deze zaak niet zozeer de inkomstenderving van dit moment voor ogen heeft, maar veel meer de toekomstige concurrentieverhoudingen op de markt van de dienstenplatformen. Als Sun Microsoft n� toestaat om via zijn Windows-software de weg vrij te maken voor .Net, dan komt het Java-platform binnen de kortste keren op een onoverbrugbare achterstand te staan.
 
Microsoft reageert vooralsnog wat laconiek op de nieuwe rechtszaak. Woordvoerder Vivek Varma zegt verrast te zijn door de stappen van Sun, omdat beide bedrijven vorig jaar in een aparte rechtszaak over Java tot een schikking waren gekomen. "Een gebrek aan acceptatie van Java door de consumenten, heeft Sun aan eigen fouten te wijten. Niet aan acties van Microsoft", aldus Varma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-11T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.