Groot pensioenfonds tegen HP/Compaq-fusie

Nadat vorige week groot-aandeelhouder ISS zich uitsprak vóór de overname van Compaq door HP, is dit weekend een belangrijke tegenstemmer opgestaan.

Het Calpers pensioenfonds heeft weliswaar niet zoveel aandelen in de betrokken bedrijven (minder dan 1 procent in zowel HP als Compaq) maar het geldt op investeringsgebied in de VS vaak als eenbenchmark voor andere grote pensioen- en investeringsfondsen. De beslissing van Calpers om tegen de fusie te stemmen, zou daarom grote consequenties kunnen krijgen.
 
De redenen waarom Calpers tegen de overname is, lijken sterk op de argumenten die steeds naar voren zijn gebracht door de bekendste tegenstander van de fusie: Walter Hewlett. Het pensioenfonds vindt net als Hewlett dat er wel een erg hoge premie voor Compaq moet worden betaald. Verder vreest het negatieve financiële consequenties van de fusie, integratie-risico's en het gevaar dat HP zijn kernactiviteiten uit het oog verliest.
 
Calpers is een pensioenfonds voor ambtenaren en is met een beheerd vermogen van 151 miljard dollar één van de grotere Amerikaanse pensioenfondsen. Het bezit 7,6 miljoen aandelen HP (0,39 procent van de onderneming) en 6,5 miljoen aandelen Compaq (eveneens 0,39 procent van de onderneming). Het fonds stelt nadrukkelijk dat zijn stem tegen niet moet worden opgevat als een motie van wantrouwen tegen het HP-management of ceo Carly Fiorina. "Onze portfolio is nu eenmaal het meest gebaat bij HP als 'best-of-breed'-bedrijf dat is gespecialiseerd in printing en imaging en dat zich verder versterkt in de marktsegmenten data-opslag, dienstverlening en advisering", aldus een woordvoerder van Calpers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-11T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.