E-Plus gunt aanleg umts-netwerk aan Nokia

E-Plus, KPN's Duitse mobiele dochter heeft zijn keuze laten vallen op het Finse Nokia voor de aanleg van zijn derde generatie mobiele (umts-) netwerk.

Met de overeenkomst is een bedrag gemoeid van 150 miljoen euro. Het contract met Nokia voor de aanleg van het basisnetwerk loopt tot 2004 en voor het radionetwerk tot 2005. Als motivatie voor de keuze van Nokia noemt KPN dat daarmee 'optimaal geprofiteerd' kan worden van de bestaande gsm- en gprs-netwerken die al volledig op Nokia-technologie zijn gebaseerd.
 
KPN doet naast Nokia in Duitsland ook zaken met Ericsson. Het Zweedse telecomconcern blijft ook in Nederland en België de beoogde leverancier voor de umts-netwerken.
 
"KPN wil umts in een zeer strak tijdschema uitrollen, te beginnen in Duitsland", aldus Horst Lennertz, chief technology officer van KPN Mobile. "Door de ervaring van Nokia met het E-Plus netwerk en door van de bestaande Nokia-apparatuur uit te gaan, kan het umts-netwerk snel en tegen lage kosten worden gerealiseerd." Volgens Lennertz zullen de eerste proeven met umts naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar plaatsvinden. De commerciële start is gepland voor de tweede helft van 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-12T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.