Vodafone: Umts in de herfst van start

Vodafone wil in Duitsland al deze herfst van start gaan met commerciele 3g-diensten in de belangrijkste steden zoals München, Frankfurt en Berlijn.

Tegen eind dit jaar zou het "meerdere duizenden basisstations geplaatst hebben, (netwerkleveranciers zijn Siemens en Ericsson) en we hebben toezeggingen van leveranciers van toestellen dat ze op tijd klaar zullen zijn", vertelde Vodafone-ceo voor Centraal Europa, Jurgen von Kuczkowski, tevens voorzitter van de Duitse gsm-operator D2 Mannesmann. De aankondiging steekt schril af tegen het uitstel van Proximus, waarin Vodafone een belang van 25 procent heeft, dat ten vroegste in oktober 2003 van start zal gaan.
 
Von Kuczkowski gelooft echter dat de huidige 15 procent inkomsten uit data dit jaar kan aangroeien tot 20 à 25 procent. D2 haalde vorig jaar tien miljard sms-jes op bij zijn 21,9 miljoen gebruikers. In december alleen al waren het er één miljard. In de zomer brengt het als een van de eerste operatoren een Multimedia Messaging Services (mms) dienst op zijn netwerk waarmee eindgebruikers ook beelden kunnen doorsturen. Tarieven zijn nog niet bepaald.
 
Voor de mobiele gprs-datadienst telt het intussen meer dan honderdduizend klanten en heeft hetroaming met tien landen. D2 Vodafone verlaagt zijn gprs-tarieven begin volgende maand fors. Voor 24,95 euro per maand ben je constant online en mag je voor vijf MB data verzenden en ontvangen. Dat zou het equivalent zijn van minstens 500 e-mails met 80 word-tabellen.
 
Jurgen Von Kuczkowski haalde ook zwaar uit naar de Europese Commissie die een onderzoek wil voeren naar hoge interconnectietarieven voor het doorschakelen van vaste naar mobiele telefoons. Als de tarieven dalen dan zullen volgens hem vooral de kleinere gsm-operatoren onderuit gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-12T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.