Lucent mikt voortaan op top 50 operatoren

De Amerikaane telecomleverancier Lucent Technologies mikt voortaan wereldwijd op de top vijftig operatoren.

Die stonden vorig jaar voor 215 miljard dollar aan investeringen, ruim drievierde van de totale uitgaven van alle telco's samen. Executive vice president Bill O'Shea gaf toe dat Lucent vooral sterk staat bij operatoren uit Noord-Amerika, maar het bedrijf zou snel marktaandeel willen winnen in Europa. Deutsche Telekom, France Telecom, BT en Vodafone behoren tot de grote klas.
 
Opvallend is dat de nieuwe Lucent-ceo Pat Russo onlangs speciaal naar Parijs trok voor de ondertekening van een globaal raamakkoord met France Telecom voor zowel breedband, switching, fiber en datatransmissie. Het is vermoedelijk de eerste keer dat in Europa een dergelijke overeenkomst getekend werd. Europa stond vorig jaar voor 29 procent van de wereld ict-markt, net na de VS dat 36 procent van deze 2.100 miljard dollar markt inpalmt.
 
Lucent heeft zich opgedeeld in twee units: mobiele oplossingen en vaste systemen (Integrated Network Solutions) en wil zich met de dienstenleveranciers focussen op de meest winstgevende markten: Internettoegang, mobiele diensten, breedbandtoegang en backbonecapaciteit.
 
Lucent, dat uit een zwaar dal komt en over enkele maanden uit fase twee van zijn herstructureringsplan klimt, kon alvast op CeBIT uitpakken met Europese contracten van een potentiele waarde van 500 miljoen dollar.
 
In Nederland kreeg het van KPN een nieuwe overeenkomst voor de uitbreiding van het ATM-netwerk (het contract zou enkele miljoenen dollars waard zijn). De netwerkafdeling T-Systems van Deutsche Telekom gebruikt straks de dwdm fibertransmissie-apparatuur van Lucent voor het trans-Europese netwerk in tal van Europese steden, waaronder ook in Nederland en België.
 
Van de 21 producten die tijdens de herfst van vorig jaar aangekondigd zijn, is nu bijna de helft klaar. In mei wordt de LambdaManager verwacht, die de kosten voor telco's om terabits over hun fibernetwerken te sluizen, drastisch moet verminderen. De optische Lambda-apparatuur van de Lucent Labs is volgens Bill O'Shea nog steeds de enige operationele optische oplossing in alle netwerken ter wereld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-13T00:00:00.000Z Luc Blyaert
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.