Intel breidt P4-technologie uit naar servers

Intel deed op zijn recente Developers Forum al een reeks chip-aankondigingen, maar bewaarde nog wat voor de CeBIT. De Pentium 4-technologie werd daarbij overgeplant naar de notebook-wereld (P4-M, aan 1.6 of 1.7 GHz).

Dezelfde technologie, gekenmerkt door de Netburst-microarchitectuur, de Hyperthreading-techniek en relatief hoge kloksnelheden, doet nu ook zijn intrede in de serverwereld. Concreet levert de chipmaker voortaan nieuwe Xeon MP-processors, voorlopig met kloksnelheden van 1.4, 1.5 en 1.6 GHz, met een derde niveau interne cache als extraatje. Het bedrijf belooft een snelheidswinst van zo'n 38 procent ten opzichte van de oudere Pentium III Xeon met 900 MHz.
 
De nieuwe chip wordt geplaatst in middelzware serversystemen met vier of acht processoren. De instapservers met één of twee cpu's krijgen een variant van de P4 met 2.2 GHz, die voor desktops al langer beschikbaar is. Bij wijze van stunt werd voor een publiek van CeBIT-journalisten zo'n P4-chip kortstondig opgedreven tot 4,1 GHz. "Keep the GigaHertz going", is tot nader order nog steeds het geliefde marketingpraatje bij Intel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-13T00:00:00.000Z Redactie Vnunet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.