Pc-sector mag rekenen op sterkere groei

Door het ontluikend economisch herstel mag de personal computer-sector dit jaar voor het eerst sinds 2000 weer rekenen op beter dan verwachte groeicijfers.

Het onderzoeksbureau IDC gaat er inmiddels vanuit dat de wereldwijde verkoop van personal computers dit jaar met 3 procent zal toenemen naar 125,5 miljoen eenheden. Vorig jaar december ging IDC nog uit van een toename van 1,8 procent. De nieuwste cijfers geven aan dat de sector weliswaar nog niet mag rekenen op een robuuste groei, maar tonen wel aan dat het ergste achter de rug is: vorig jaar daalden de pc-verkopen met 5,2 procent.
 
Het leeuwendeel van de gesignaleerde groei komt voor rekening van de Amerikaanse markt voor thuis-pc's. Hier stijgen de verkopen dit jaar volgens IDC met 9,3 procent. Maar voor de zakelijke markt moet voor 2002 nog rekening worden gehouden met een kwakkelende vraag, vanwege de voortslepende bezuinigingsoperaties.
 
Volgens de IDC-prognoses wordt 2002 een overgangsjaar in de vraag naar pc's. Vanaf volgend jaar verwacht het onderzoeksbureau een sterke groei van rond de 10,9 procent naar 139,2 miljoen eenheden. Een van de belangrijkste oorzaken daarvoor is, dat de meeste pc's die vóór de millennium-wisseling zijn aangeschaft dan aan vervanging toe zijn. Bovendien komen er steeds uitgebreidere multimedia-applicaties voor bijvoorbeeld het afspelen van videofilms beschikbaar, waarvoor pc's met een grotere verwerkingscapaciteit nodig zijn. Daarnaast verwacht IDC vanaf 2003 een stimulerende werking van Microsofts Windows XP besturingssysteem en de Pentium 4 chips van Intel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-13T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.