Microsoft wil in broekzak consument zitten

Steve Ballmer wil het vertrouwen van de consument herwinnen. En dan heeft hij het niet alleen over de reputatie van het Windows-platform, maar ook over de handel en wandel van zijn bedrijf.

"In de voorbije jaren hadden we inderdaad geen smetteloze uitstraling", sprak hij de menigte toe bij de openingsceremonie op de CeBIT. Met zin voor retoriek wist hij die knieval om te buigen in peptalk: "Ik ben meer geïnteresseerd in de komende tien jaar, dan in de voorbije tien jaar."
 
Vervolgens onthulde de ceo zijn visie voor het komende decennium. Microsoft wil de dominantie van Windows nog uitbreiden naar een brede set apparaatjes die een eigen plaats zullen krijgen op het internet. "Mensen toelaten om wanneer, waar en vanaf welk apparaat dan ook toegang te krijgen tot informatie en applicaties", is de kersverse missie volgens Ballmer. Concreet lanceert Microsoft een reeks draagbare apparaten op basis van allerlei Windows-varianten, zodat het besturingssysteem voortaan "in de broekzak van iedere consument" te vinden is.
Microsoft heeft duidelijk lang nagedacht waar de dollars en euro's voortaan te vinden zijn.
 
Microsoft wist het bereik van zijn handheld-besturingssysteem WindowsCE, in de laatste versie bekend als Pocket PC, uit te breiden. Onder meer Fujitsu-Siemens deed een opgemerkte intrede op de pda-markt, met een Pocket PC-toestel. Maar Microsoft wil meer: ook de markt van 'smart phones' - zaktelefoons met allerlei extra software, die momenteel grotendeels in handen is van Symbian. Een doorevolutie van Pocket PC, specifiek voor telefoons geschreven onder de naam mmO2 xda, moet daarvoor zorgen.
 
De softwarereus uit Redmond wil de gsm-leveranciers zelfs de les lezen met een eigen 'referentie-implementatie', samen met Texas Instruments als hardware-partner. Markante extra's zijn het aanbieden van video-content op zo'n telefoon en de feilloze integratie van de Windows Media Player-functies met de telefoonfunctie.
 
Omdat het mogelijke bereik van 'nieuwe' apparaatjes zo ongeveer onbeperkt is, doet Microsoft nog een extra duit in het zakje met de introductie van de Mira. Dit is een soort afneembaar lcd-scherm, dat met een pc blijft communiceren via een draadloos lan (Wi-Fi, of 802.11b). De bediening verloopt via het touchscreen, of in een implementatie van Philips bijvoorbeeld ook via een magnetisch opkleefbaar toetsenbord. Gedemonstreerde toepassingen zijn onder meer het lezen van online informatie op het toilet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-13T00:00:00.000Z Jan-Frans Lemmens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.