EMC werkt aan volautomatisch opslagbeheer

Opslaggigant EMC werkt binnen het kader van zijn zogenaamde 'AutoIS'-programma aan het volledig automatiseren van beheertaken in zeer grote opslagomgevingen.

Op CeBIT werd alvast een eerste reeks verbeteringen aan het huidige productaanbod voorgesteld. Via een nieuwe versie van de beheersoftware ESN Manager levert EMC bijkomende ondersteuning voor de StorageWorks-opslagarrays van Compaq, nadat die eerder al beschikbaar was voor IBM Shark, HP XP512, Hitachi's Lightning 9900 en Suns StorEdge 9900. Bovendien wordt een stap verder gezet in het volume-onafhankelijk beheren van de eigen Clariion-arrays. Cto James Rothnie schuwt de term 'virtualisatie' voor deze functionaliteit, omdat daarmee volgens hem door verschillende spelers verschillende zaken worden bedoeld.
 
Een essentiële component van AutoIS is WideSky - door EMC bestempeld als 'storage management middleware'. Daardoor moet EMC's opslagbeheersoftware feilloos samenwerken met beheersoftware van andere leveranciers, maar bijvoorbeeld ook met pakketten voor database-beheer of netwerkbeheer.
 
De visie van EMC is om ook opslagtaken, zoals het beheer van meerdere arrays, volautomatisch te gaan doen. "Beheerders hoeven zich in de toekomst niet meer druk te maken om de fysieke details van hun opslagcapaciteit", aldus Rothnie. Gespecialiseerde software moet bijvoorbeeld peilen of 'populaire' gegevens ervoor zorgen dat een bepaalde schijf binnen een array meer wordt belast dan andere. Indien dat zo is, zal de programmatuur automatisch de gegevens gaan verspreiden over meerdere schijven, zodat de toegang sneller kan, en er minder gevaar is voor slijtage of oververhitting van de fysieke schijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-14T00:00:00.000Z Jan-Frans Lemmens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.