Microsoft beschuldigd door getuigen

Twee getuigen in de antitrustzaak tegen Microsoft beschuldigden het softwarebedrijf van monopolistisch gedrag.

David Richards, de vice-president van Real Networks, stelde tijdens de vierde dag van de hoorzittingen dat Microsoft oneerlijk gebruik maakt van het Windows besturingssysteem en de bijbehorende beperkende contracten om de eigen Microsoftproducten in een betere positie te manoeuvreren dan soortgelijke producten van Real Networks. Als voorbeeld noemde hij het via Microsofts Windows XP samenstellen van een muziek-cd of het afspelen van digitale muziek. In dat geval kiest Windows XP automatisch voor het gebruik van Microsoftproducten, zelfs als soortgelijke producten van Real Networks in het systeem als 'default mediaplayer' zijn ingesteld, aldus Richards.
 
Vervolgens werd AOL-topman Peter Ashkin als getuige gehoord, maar dan in de hoedanigheid van voormalig Gateway-directeur. Volgens hem, hij was tot voor kort chief technology officer bij pc-producent Gateway, pakt Microsoft computerfabrikanten die kiezen voor concurrerende software keihard aan. De pc-producenten die wel kozen voor Microsoft werden daarentegen juist beloond.
 
Microsoft trachtte deze getuige voor rechter Kollar-Kotelly in discrediet te brengen door te stellen dat de getuige slechts tweeëneenhalf jaar voor Gateway had gewerkt en nu in dienst is van een bedrijf dat te boek staat als één van Microsofts allergrootste concurrenten, AOL Time Warner. Het is echter zeer de vraag of de rechter hiervoor gevoelig is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-22T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.