France Telecom wil meerderheid Mobilcom

Met de overname van de aandelen van Mobilcom-oprichter Gerhard Schmid wil France Telecom een meerderheidsbelang verwerven in de Duitse mobiele telco.

Afgelopen weekend hebben France Telecom en Schmid hun meningsverschillen weggepoetst. De Franse telco biedt Schmid voor elk aandeel Mobilcom 2,75 aandelen Orange. Dat komt neer op een bod van 22 euro per aandeel Mobilcom. Op de beurs staat de koers van Mobilcom op 13 euro. Schmid bezit 33 procent van het door hem opgerichte bedrijf.
 
Vorige week maakte hij duidelijk dat hij van dat belang afwilde. Daarom wilde hij een optie lichten waardoor Orange - de mobiele divisie van FT - gedwongen was zijn belang over te nemen. FT bestreedt vorige week dat Schmid deze optie op deze manier kon lichten. Maar in het weekend zijn beide partijen toch tot overeenstemming gekomen. De Fransen bezitten al 28,5 procent van Mobilcom en verwerven op deze manier een meerderheidsbelang.
 
Het lijkt erop dat Schmid gewoon zijn zin heeft gekregen, maar er is meer aan de hand. Omdat FT hierdoor in het bezit komt van de absolute meerderheid, bepaalt de Duitse wet dat indien FT via een contractoptie aan dat meerderheidsbelang was gekomen, het verplicht was de overige aandeelhouders uit te kopen. Nu FT de aandelen van Schmid 'gewoon' heeft gekocht, geldt die wetsbepaling niet. De overige aandelen blijven in het bezit van de huidige aandeelhouders. Dit scheelt FT dus een heleboel geld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-25T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.