FBI: 'Computeraanvallen nemen toe'

Volgens de FBI worden de meeste grote bedrijven en overheidsdiensten aangevallen door hackers, maar geven ze dat zelden door aan de autoriteiten.

Gisteren presenteerde de Amerikaanse inlichtingendienst een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat 90 procent van de ondervraagde bedrijven en diensten in het afgelopen jaar werden geconfronteerd met lekken in de computerbeveiliging. Slechts 34 procent meldde dit ook aan de daarvoor aangewezen instanties. Veel respondenten verklaarden dat door de angst voor negatieve publiciteit.
 
Het jaarlijkse onderzoek werd voor de zevende maal uitgevoerd onder ruim vijfhonderd Amerikaanse bedrijven, overheidsdiensten, financiële en medische instituten en universiteiten. De namen van de onderzochte instanties worden niet bekendgemaakt. Uit het onderzoek bleek dat het aantal computerkraken was toegenomen, maar dat het aantal officiële meldingen was teruggelopen.
 
Veel bedrijven hebben natuurlijk veel meer te verliezen dan alleen hun goede naam. Ze zijn vaak actief in een sector waar 'vertrouwen' de absolute basis is - denk bijvoorbeeld aan financiële instellingen. De FBI heeft het daarom mogelijk gemaakt om een hacker-aanval direct aan de dienst te melden, zonder dat die melding publiek wordt gemaakt.
 
De respondenten gaven aan samen vorig jaar zo'n 455 miljoen dollar te hebben verloren door computerkraken. Een jaar eerder was dat nog 377 miljoen dollar. Overigens gaf in beide onderzoeken slechts de helft van de respondenten een schatting van de financiële schade. Het meeste verlies wordt geleden door rechtstreekse diefstal van geld of vertrouwelijke, commercieel gevoelige informatie. Verder werd fraude genoemd, alsmede inkomstenderving door het niet kunnen leveren van producten of diensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-08T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.