Motorola treedt toe tot chip-alliantie

Motorola, Philips en ST Microelectronics zullen in de komende vier jaar samen 1,4 miljard dollar investeren in een R&D-alliantie voor microchips.

Tussen Philips en ST bestond een dergelijke alliantie al, waar verder ook de Taiwanese chipproducent Tsmc aan deelneemt, maar met de komst van Motorola zijn de partners ervan overtuigd dat de ontwikkelingen in hun gezamenlijke fabriek in het Zuid-Franse Crolles alleen maar worden versneld. Daar willen de samenwerkingspartners de concurrentie met marktleider Intel aangaan. De aandelen van Philips, Motorola en ST in de alliantie zullen gelijkwaardig zijn. De investering van 1,4 miljard dollar is inclusief de 700 miljoen dollar die Philips en ST al eerder hadden toegezegd.
 
Het hele project is gericht op het realiseren van een snellere en goedkopere productie van microchips voor de vederlichte elektronische apparaatjes van de toekomst. Die chips worden gemaakt van 300-millimeter siliconenwafels. De bedoeling is dat in Crolles technologie wordt ontwikkeld gebaseerd op een circuitlijnbreedte van 90 nanometer. En binnen vijf jaar hopen de partners dit te hebben teruggebracht tot 32 nanometer.
 
Op de 300-mm wafels, die nu al door Intel worden toegepast, kunnen ruwweg twee keer zoveel microchips worden geproduceerd als op de 200-mm wafels die nu nog gangbaar zijn. Een lijnbreedte van 90 nanometer (0,09 micron) zou een gigantische stap voorwaarts zijn ten opzichte van de 0,13 en 0,14 micron die nu als meest geavanceerd geldt. De alliantie verwacht in de tweede helft van dit jaar de eerste proefversies van de 90-nm chips te kunnen presenteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-12T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.