Argentinië vrijplaats voor hackers

Een uitspraak van een rechter heeft Argentinië gebrandmerkt als vrijplaats voor hackers. De regering wil nu snel zijn wetgeving op orde maken.

De Argentijnse federale rechter Sergio Torres heeft onlangs een uitspraak gedaan in de zaak X-Team. Deze groep brak in 1998 in op de servers van het Argentijnse gerechtshof en plaatste op de voorpagina foto's van een vermoorde journalist en de aantijging dat rechters deze kwestie in de doofpot willen stoppen. De Argentijnse wet biedt bescherming aan 'mensen, dieren en dingen'. Volgens Torres zijn webpagina's niet in deze begrippen te vatten, waardoor een wijziging van websites niet strafbaar is onder de huidige wetgeving. Hij sprak dan ook van een gevaarlijke lacune in de wet. Webpagina's zijn volgens Torres te beschouwen als immateriële voorwerpen.
 
Er is veel ophef over de uitspraak ontstaan, omdat het in de praktijk feitelijk betekent dat hackers die hun aanvallen uitvoeren vanaf Argentijnse serves niet strafbaar zouden zijn. De Nederlandse hacker, met de artiestennaam 'Onthefly', die het Kournikova-virus heeft geschreven, heeft zijn worm vespreid via een Argentijnse ontwikkelaar die bekend staat als 'K'.
 
Om de schade te beperken, wijzen rechtsgeleerden van het Argentijnse systeem erop dat het land nu geen speelplaats voor virusschrijvers wordt, omdat het rechtstelsel niet werkt met precendentwerking. Elke rechter kan in elke zaak zijn eigen licht daarop laten schijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-22T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.