Koreaanse regering steunt Hynix-overname

De Koreaanse regering doet momenteel alles wat in haar macht ligt om te voorkomen dat de overname van Hynix door Micron alsnog stukloopt.

Vorige week bereikten de chipproducenten overeenstemming over de overname van Hynix' geheugenchipactiviteiten door het Amerikaanse Micron, waarmee 's werelds grootste geheugenchipproducent zou ontstaan. Maar vrijwel meteen klonk er protest van de Zuid-Koreaanse vakbonden en van kleinere Hynix-aandeelhouders. De vakbonden hebben al met stakingen gedreigd als de overname doorgaat.
 
Vandaag moeten de schuldeisers van Hynix een definitieve beslissing nemen over het door Hynix en Micron bereikte 'memorandum of understanding'. Aan het eind van de dag moet dat memorandum door de bestuurders van beide bedrijven worden bekrachtigd, anders verloopt het. Onder de schuldeisers bestaat weinig enthousiasme over de overeenkomst, omdat duidelijk is dat zij slechts een fractie terugkrijgen van het geld dat ze in Hynix hebben gestoken.
 
Toch zullen ze de overname waarschijnlijk goedkeuren, omdat de Koreaanse overheid hen flink onder druk heeft gezet. Liquidatie van Hynix zou voor schuldeisers veel gunstiger zijn, maar dan zouden duizenden mensen hun baan verliezen. Dat is voor de regering in Seoul onacceptabel. De regering kan de Koreaanse banken echter behoorlijk onder druk zetten, aangezien ze in de financiële sector veel aandelen heeft.
 
Micron en Hynix zijn overeengekomen dat de Amerikanen 3,2 miljard dollar in aandelen betalen voor de controle over Hynix' geheugenchipactiviteiten. Verder heeft Micron beloofd 200 miljoen dollar te investeren in de niet-geheugenchipproductie van Hynix. Deze wordt overigens niet door Micron overgenomen. De Zuid-Koreaanse banken zouden zo'n 10 tot 20 procent van de waarde van de uitstaande leningen - met een totale waarde van 3 miljard dollar - terugkrijgen. Internationale geldschieters en andere aandeelhouders krijgen namelijk voorrang.
 
Volgens de vakbonden is een overname van Hynix door Micron weliswaar gunstiger dan liquidatie van de onderneming, maar zij vrezen dat onder het Amerikaanse management toch nog veel mensen hun baan zullen verliezen. De vakbonden zien liever dat Hynix zelfstandig verdergaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-29T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.