AMD beconcurreert Intel met Mips-licentie

AMD heeft een nieuwe markt gevonden om aartsrivaal Intel het leven zuur te maken: de markt van de 64-bit ingebedde chips-architectuur.

De AMD-chips die zijn gebaseerd op de 64-bit architectuur van Mips Technologies (Mips64) zullen, als het aan de chipproducent ligt, worden toegepast in pda's en andere apparaten die gebruik maken van het Windows CE .Net-besturingssysteem. Vorige week verkreeg AMD de Mips-licentie. De Mips-architectuur is vergelijkbaar met de ARM-technologie (Advanced Risc Machines) van Intel, AMD's grootste concurrent.
 
De markt van de ingebedde chips is zowel voor AMD als Intel momenteel interessanter dan die van pc's. Ten eerste gaat het om miljarden apparaten, tegenover miljoenen pc's en ten tweede groeit deze markt vele malen sneller. Bij ingebedde chips gaat het om zaken als pda's, mp3-spelers, tv-opzetkastjes, maar bijvoorbeeld ook om auto's.
 
AMD kreeg voet in deze markt toen het in februari Alchemy Semiconductor overnam. Alchemy ontwikkelt hoogpresterende, energiezuinige, op Mips-architectuur gebaseerde microprocessors voor Mips64.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-06T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.