EU zet omstreden e-commercebelasting door

De Europese Unie heeft een omstreden belastingplan voor e-commercebedrijven goedgekeurd. Daardoor moeten Amerikaanse en Aziatische internetbedrijven in het vervolg belasting betalen over goederen die gedownload kunnen worden.

Tot dusverre gold de belastingmaatregel alleen voor Europese e-commercebedrijven. Zij betaalden per lidstaat uiteenlopende heffingen over goederen die ze online verkochten. De Europese bedrijven hebben jaren achtereen hun beklag gedaan over de belastingplicht, terwijl hun Amerikaanse en Aziatische concurrenten ondertussen gevrijwaard beleven van het betalen van de heffingen.
 
Nu heeft de Europese Unie de belastingregel dus voor elke lidstaat en elk e-commercebedrijf dat in de deze lidstaten actief is - of het nu een Amerikaans, Europees of Aziatisch e-commercebedrijf is - gelijkgetrokken.
 
Ondertussen zijn Amerika en Europa nog steeds in onderhandeling over een wereldwijd belastingsysteem voor transacties via het internet. De Europese Unie wilde de uitkomst hiervan echter niet afwachten, en heeft nu een eigen belastingsysteem ingevoerd, waarvan het hoopt dat het als model kan dienen voor soortgelijke systemen in Amerika en Azië.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-07T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.