Netware niet langer Novells navel

De nieuwste software van Novell voor het beheer van bureaucomputers, Zenworks, draait tegenwoordig zonder een Netware-client. Novell slaat een nieuwe weg in.

Op Brainshare in Barcelona heeft Novell Zenworks for Desktops versie 4 gepresenteerd. Deze software bevat PXE (Preboot Exection Environment), waarmee het mogelijk is een bureaucomputer te beheren voordat het besturingssysteem start. Een Novell-client is niet meer nodig. Het bedrijf wil hiermee zijn eigen markt vergroten, doordat beheerders nu ook in bijvoorbeeld Windows NT-netwerken met Zenworks aan de slag kunnen gaan. Topman Jack Messman onderstreepte het feit dat Novell platformonafhankelijk wil zijn. Hij wil zijn producten ook geschikt maken voor bijvoorbeeld Windows NT, Linux en Sun Solaris.
 
De basis van Novell blijft evenwel het netwerkbesturingssysteem Netware, dat volgens de onderneming nog steeds op een groeiende belangstelling rekenen. Het aantal gebruikers staat nu op negentig miljoen wereldwijd. Het mag dan zo zijn, zo betoogt Novell, dat het aantal verkochte servers de laatste jaren minder is dan Microsoft weet te slijten; het aantal gebruikers per server is evenwel vele malen groter. Volgens Novell ligt dat op gemiddeld honderd per server, terwijl Microsoft op zeventien staat.
 
Netware krijgt volgend jaar een nieuwe versie, met de codenaam Nakoma, die J2EE gaat ondersteunen. De daaropvolgende versie Hayden kan behalve met 32 bits- ook met 64 bits-toepassingen overweg.
 
Novell kondigde de beschikbaarheid af van Netmail (eigenlijk NIMS 3.1). Dit ondersteunt honderdduizenden internetgebruikers op een enkele server. Het draait op Windows NT/2000, Solaris, Linux en, natuurlijk, Netware. Met Netmail is het mogelijk e-mail, agenda's en adresboeken te synchroniseren met pda's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het lijkt me een verstandige zet van Novell. Niet alleen marketing-technisch, maar het bevordert ook de keuze-vrijheid. In de netwerkbesturingssoftware is er gelukkig nog keuze. Nu maar hopen dat ook Microsoft in haar producten de compatibiliteit met andere systemen blijft ondersteunen.

Leuk en positief artikel over Novell. Ik begrijp de titel echter niet en geeft volgens mij de inhoud van het artikel niet weer. De 'koppenlezers' krijgen zo weer een verkeerde en negatieve indruk van Novell. Jammer computable

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-14T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.