IBM komt volgend jaar met 2 GHz-PowerPC

Over een jaar denkt IBM met een PowerPC-processor te komen die een kloksnelheid heeft van 2 GHz. Tegelijk werkt Big Blue aan verdergaande energiezuinigheid.

Het was een tijdje stil rond de AIM-alliantie (Apple, IBM en Motorola) die de PowerPC (performance chip) produceert. Op de achtergrond evenwel blijkt IBM naarstig bezig te zijn het zenuwcentrum dat Apple in zijn iBooks gebruikt, te vervolmaken.
 
Door de nadruk te leggen op minder energiegebruik, een 2 GHz kloksnelheid en chips met meerdere kernen, maakt IBM goede kans op het leveren van de PowerPC-processoren voor de nieuwe generatie van zuinige notebooks van Apple; en misschien zelfs voor diens multiprocessor bureaucomputers.
 
De PowerPC 405LP, waaraan IBM werkt, heeft de mogelijkheid circuits die op een bepaald moment in de processor niet worden gebruikt, af te sluiten, waardoor het energieverbruik met een factor tien afneemt ten opzichte van de huidige processoren.
 
Tegelijk werkt Big Blue eraan zaken als encryptie en stemherkenning in de chips in te bakken. Daardoor hoeft een notebook minder software te gebruiken (lees: de harde schijf raadplegen), hetgeen ook het energieverbuik vermindert.
 
Ook Motorola meldt de 2 GHz-grens volgend jaar de gaan overschrijden met zijn PowerPC's, maar het bedrijf gebruikt nog niet de efficiëntere 0.13 micron kopertechnologie die IBM al wel benut. Motorola zou pas bij een volgende generatie chips tot dit fabricageproces overgaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-14T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.