Sun verhevigt aanval op MS-Office

Met de uitgifte van StarOffice versie 6.0 op 21 mei verhevigt Sun de aanval op de kantoorapplicatiesbundel Office van Microsoft.

Bedrijven betalen 25 dollar voor StarOffice en consumenten moeten er 79,95 dollar voor neertellen. Als je dat vergelijkt met de bedragen die voor Microsoft Office moeten worden betaald (479 dollar of 239 dollar voor een upgrade), dan zal duidelijk zijn dat StarOffice een prijsvechter is.
 
Maar niet alleen de prijs is een verschil. StarOffice is niet per se gebonden aan een besturingssysteem. Het draait, behalve onder Windows, ook onder Linux. Door gebruikmaking van open en gepubliceerde xml, kunnen documenten die in Staroffice zijn gemaakt met betrekkelijke eenvoud worden ingelezen (en uitgelezen ) in Microsoft Office.
 
Mike Rogers, werkzaam bij Sun, zei dat eerdere (gratis) versies van Staroffice acht miljoen keer zijn gedownlaod. Volgens hem zijn op dit moment 1,8 miljoen gebruikers in het bedrijfsleven, overheid en onderwijs momenteel bezig de software te evalueren.
 
Rob Perry, analist bij de Yankee Group, denkt niet dat het bedrijfsleven massaal overgaat op StarOffice, ook al is dit pakket vele malen goedkoper. Hij wijst erop dat de prijs van de software in het niet valt bij het opnieuw moeten trainen van mensen. "Dat is de ware reden waardoor Office in de ondernemingen blijft", aldus Perry.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik denk inderdaad dat net zoals hierboven al gezegd training niet de ware reden is dat men nog niet massal is overgestapt op Staroffice. Ik denk dat het vooral onbekendheid is die in eerste instantie de overstap bemoeilijkt. Ik had er zelf nog nooit van gehoord! Maar toen ik ik het zag dacht ik dat dit best een goed alternatief kan zijn. Zeker voor meer ervaren PC gebruikers. Ik denk dat dat ook is wat wordt bedoeld met 'training'. Voor veel gebruikers is is nou eenmaal de overstap moeilijk vanwege nieuwe schermindelingen en dergelijke. Ik denk dan ook dat StarOffice vooral zal aanslaan binnen MKB bedrijven waar al de nodige IT kennis aanwezig is.

Ik volg het met belangstelling. Wij hebben ons als gebruikers te afhankelijk gemaakt van één office-pakket. Tijd voor gezonde concurrentie!

Training is mijn inziens een drogreden om niet over te schakelen naar Staroffice. Het verschil tussen Staroffice en MS-Office is beperkt en overschakelen zal de meeste gebruikers niet meer moeite kosten dan het overschakelen naar een nieuwe MS-Office versie. Uiteraard zullen bij de bedrijven die overschakelen wel de helpdesk medewerkers getraind moeten worden om de gebruikers (telefonisch) te kunnen ondersteunen.
Uiteraard zijn er kosten verbonden met de overschakeling met name als het gaat om het opnieuw opzetten van templates, macro's etc. Deze wegen echter niet op tegen de kostenbesparingen, zeker niet met de nieuwe licentiestructuur van Microsoft.
De algemene opinie is dat afnemers baat hebben bij een vrije markt en concurrentie. Het is alleen daarom al te hopen dat Staroffice een geduchte concurrent wordt van MS-Office.

Leuk alternatief, het staat en valt bij 4 zaken:
1) Stabiliteit
2) Compatibiliteit
3) Snelheid
4) User-interface

Als geen support gewenst is, kan OpenOffice een alternatief zijn. StarOffice en OpenOffice
delen een groot gedeelte van de source code. OpenOffice 1.0 is te downloaden van het
internet, en is standaard beschikbaar voor Linux, Solaris en Windows:
http://lang.openoffice.org/nl/index.html
Aschwin Marsman
http://www.marsman.org

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-16T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.