Icann buigt zich over eigen toekomst

Dit weekend heeft internet-'beheerder' Icann een vergadering met als agenda: 'Hoe moet de Icann functioneren en wie moeten er deelnemen?'.

De raad van bestuur van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, komt dit weekend 'privé' bij elkaar in New York, om zich te buigen over de verschillende voorstellen tot herstructurering die de afgelopen twee jaar de agenda steeds hebben bepaald. Er wordt geen hard besluit verwacht, maar veeleer een soort 'ruwe' consensus over hoe de toekomst van de internationale organisatie eruit moet zien.
 
De Icann is in 1998 opgericht om het domeinnaam-systeem van internet onder controle te brengen. Sinds de oprichting is er echter steeds discussie geweest over welke rol de organisatie daarbij precies moet spelen. Daarbij draait het vooral om de vraag waar het zwaartepunt van de 'macht' moet liggen. Bij de internet-gebruikers of bij de bedrijven en technische organisaties?
 
Het lijkt erop dat de Icann-bestuursleden af willen van de directe verkiezingen, waarvoor in principe ieder lid van de wereldbevolking zich kandidaat kan stellen. Daarvoor in de plaats moet een systeem komen waarbij tweederde van de raad van bestuur wordt geslecteerd door een nominatie-commissie die bestaat uit wetenschappers, consumenten-juristen en bedrijfs- en technische ingenieurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-24T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.