EC onderzoekt privacyschending Passport

De Europese Commissie gaat onderzoeken of Microsoft's .Net Passport online identificatiesysteem in strijd is met de Europese privacyregels.

Dit systeem bewaart gegevens van gebruikers van Microsoft Passport en Hotmail. Op termijn moeten deze online-identiteiten ook gelden voor sites van derden.
 
Microsoft wil zo een universele online-identificatie bieden en de efficiency verhogen. Gebruikers hoeven niet telkens opnieuw hun persoonlijke gegevens in te voeren als ze een internetsite van Microsoft of een Passport-partner bezoeken, of als ze e-mails via Hotmail willen verzenden of raadplegen.
 
EU-commissaris Frits Blokenstein, verantwoordelijk voor het Europese privacybeleid, heeft echter begin mei al aangegeven de werkwijze van Microsoft discutabel te vinden. Volgens hem moet de Europese Commissie 'met de nodige prioriteit' aan een onderzoek beginnen.
 
Mocht de Europese Commissie tot de conclusie komen dat Microsoft de privacyregels schendt, dan kunnen de Europese privacy-autoriteiten in het ergste geval het softwareconcern opdragen om het Passport-systeem van de Europese markt te halen of te stoppen met het verzamelen van persoonlijke gegevens via Passport.
 
Maatregelen tegen Microsoft's Passport zullen waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor de grootste concurrent, het Liberty Alliance Project. Daar zijn bedrijven als Sun, Nokia en NTT DoCoMo bij aangesloten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-28T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.