United Linux verdeeld over licentiekosten

Het United Linux-initiatief van Linux-distributeurs Caldera, Suse, Connectiva en Turbolinux blijkt verdeeld over de kwestie licentiekosten. Het Duitse Suse zegt geen licentie per gebruiker te hanteren.

Afgelopen donderdag zei Caldera-president Ransom Love bij de onthulling van United Linux juist dat deze nieuwe, universele Linux-distributie voor servers wel degelijk kosten per verbonden gebruiker rekent. Deze uitspraak heeft al weerzin opgwerkt in de Linux-gemeenschap. Caldera deed eerder al hetzelfde met de eigen distributie.
 
Suse, die binnen het UL-samenwerkingsverband verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke productontwikkeling, laat weten geen 'per seat-licensing' te hanteren. "We zijn dat echt niet van plan", zegt verkoopdirecteur Holger Dyroff van Suse. Hij spreekt echter niet namens de andere UL-bedrijven.
 
De nieuwe Linux-uitvoering, gebaseerd op de Linux Standards Base, wordt gezamenlijk ontwikkeld, maar elk van de vier partners zal het op eigen houtje in de markt zetten. Het bindende element zal het stempel 'Powered by United Linux' zijn.
 
Daarnaast onthult Suse dat er een UL-uitvoering komt voor software-ontwikkelaars. Dit leek aanvankelijk uitgesloten doordat de nieuwe distributie niet gratis verkrijgbaar zal zijn als gecompileerde software (binaries), maar alleen als broncode. Ook dit heeft UL krediet gekost in de gemeenschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.