Intel wil snelheid Itanium 2 bewijzen

Intel maakt deze week de resultaten bekend van een aantal prestatietesten van zijn aanstaande Itanium 2 chip.

De chipgigant wil met de testen bewijzen wat het al langere tijd beweert, namelijk dat computers die draaien onder de Itanium 2 anderhalf tot twee keer zo snel presteren als de apparatuur die is uitgerust met de huidige Itanium-processor.
 
Wellicht nog belangrijker voor Intel is, dat het met de test wil bewijzen dat het rivaal Sun Microsystems met de nieuwe Itanium op sommige terreinen weet af te troeven. Zo claimt het chipconcern een snelheidsvoordeel van 50 procent in bepaalde transactieverwerkingstaken, normaal gesproken een van de sterke punten van Sun.
 
Sun heeft in een reactie op de komst van de Itanium, die voor deze zomer op het programma staat, al verklaard dat de nieuwe Intel-chip meer energie opslorpt dan hun eigen UltraSparc III chip, waardoor het moeilijker is om systemen te bouwen die onderling geclusterd zijn. Sun wees er bovendien op dat Intel in zijn testen wel eens extra de nadruk zou kunnen leggen op de sterke punten van de Itanium 2 en de zwakke punten enigszins onderbelicht laat.
 
Tegelijkertijd met de aankondiging van nieuwe, snellere chips, kondigt Intel met de regelmaat van de klok nieuwe prijsverlagingen aan in het bestaande chipaanbod. Daarmee houdt het onder meer in het pc-segment rivaal AMD voortdurend onder druk. De laatste prijsreductie gold onder meer voor de 2,4 GHz Pentium 4, die 29 procent goedkoper werd op vierhonderd dollar per stuk. De prijs van de 1,7 GHz chip voor mobiele toepassingen werd zelfs met 53 procent teruggeschroefd naar 241 dollar per stuk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-29T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.