Wereldwijde omzet uit servers krijgt knauw

De omzet uit de wereldwijde verkoop van servers is over het afgelopen eerste kwartaal met 15,2 procent teruggevallen naar 10,6 miljard dollar.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner Dataquest. De vermindering in omzet komt niet als een verrassing, gezien de overcapaciteit aan computerverwerkingskracht bij zakelijke afnemers en de aanhoudende prijsoorlog.
 
Toch komt de terugval van het marktaandeel van IBM vergeleken met het voorgaande vierde kwartaal van 2001 wel als een kleine verrassing. Big Blue noteerde over het laatste kwartaal van 2001 nog een marktaandeel van 32,2 procent, maar moest over het eerste kwartaal van 2002 genoegen nemen met een marktaandeel van 27 procent, goed voor 2,9 miljard dollar in omzet. De reden daarvoor is dat de nieuwe topman van IBM, Samuel Palmisano, het prijswapen dat is gebruikt om marktaandeel op bijvoorbeeld Sun Microsystems te veroveren eventjes terzijde heeft gelegd. Het bedrijf moet volgens hem weer meer winstmarge binnenhalen op de verkoop van servers om zodoende de minder winstgevende activiteiten van het concern te kunnen compenseren.
 
Compaq moest over het afgelopen kwartaal een half procent marktaandeel inleveren, maar door de samenbundeling met HP, dat juist een half procent marktaandeel wist te winnen, komt de combinatie toch uit op een marktaandeel van 25,8 procent, goed voor 2,7 miljard dollar.
 
Sun Microsystems neemt de derde plaats in met een marktaandeel van 17,5 procent, hetgeen goed is voor 1,8 miljard dollar. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar nam het marktaandeel van Sun toe met 0,6 procent, maar belangrijker is dat Sun vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar 3 procent meer van de totale serveromzet wist binnen te halen. Kennelijk heeft Sun weten te profiteren van een scherpere prijsstelling van de UltraSparc-III servers.
 
Op plaats vier komt Dell, met een marktaandeel van 6,9 procent, hetgeen goed is voor 725 miljoen dollar aan omzet. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2001 wist Dell 1 procent marktaandeel te winnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-05-30T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.