Noorwegen roept hulp in van krakers

De man die de elektronische kopieën van Noorwegens belangrijkste historische documenten beheert, is overleden. Het land verzoekt nu krakers te helpen toegang te krijgen tot de bestanden.

Een aantal jaren geleden al overleed de technicus. Hij was verantwoordelijk voor de elektronische archieven van het Noorse Nationale Centrum voor Taal en Cultuur. De man nam zijn wachtwoord mee het graf in. Hij had een database gemaakt waarin de digitale catalogus staat van de meer dan elfduizend boeken die het centrum in bezit heeft.
 
Sindsdien zijn medewerkers van de organisatie bezig toegang te krijgen tot documenten, maar dat lukt in vele gevallen niet. Centrum-directeur Ottar Grepstad heeft deze week op de nationale radio een oproep gedaan aan alle hackers om in het systeem in te breken en het wachtwoord boven water te krijgen.
 
Het kost ongeveer een mensjaar werk om de database opnieuw in te richten en dan nog zijn sommige documenten met een wachtwoord beveiligd. Het loont daarom om in het systeem in te breken.
 
Inmiddels heeft het instituut tachtig verschillende aanbiedingen van hulp gekregen. De meest voorkomende is een programma te gebruiken dat automatisch een enorme reeks wachtwoorden uitprobeert.
 
Het Noorse probleem heeft de vraag hoe te vermijden is dat systemen vergrendeld blijken bij het plotseling overlijden van de wachtwoordbezitters weer hoog op de agenda gezet van systeembeheerders. Een mogelijkheid is de Dead Man's Switch van Aryeh Holzer, maar daar moet je voorzichtig mee omgaan. Een webontwikkelaar vertelt de switch vergeten te zijn toen hij op vakantie ging en na terugkomst ontdekte dat het programma naar alle nieuwslijsten de boodschap had gestuurd dat hij dood was en ook alle pornofoto's had verwijderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-07T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.