HP onthult HP-UX 11i met Itanium 2-processor

Vandaag presenteert HP een nieuwe versie van zijn HP-UX besturingssysteem voor werkstations en servers die gebruik maken van 64-bit Itanium processors.

Deze versie 1.6 zal half juli op de markt komen, waarschijnlijk kort nadat Intel de tweede generatie Itanium-chips zal lanceren. Hoewel Intel zelf nog geen datum voor die lancering wil noemen, lijkt de aankondiging van HP een bevestiging van het hardnekkige gerucht dat de chipfabrikant 8 juli in gedachten heeft voor de presentatie van Itanium 2. De eerste versie van HP's HP-UX systeem voor Itanium-processors (versie 1.5) werd immers in juni 2001 uitgebracht, kort nadat Intel de eerste Itanium had geïntroduceerd.
 
Het HP-UX besturingssysteem voor Itanium gaat in de nieuwe versie weer wat meer lijken op de HP-UX voor Pa-risc. Als volgend jaar versie 2.0 van HP-UX 11i wordt uitgegeven, zullen de twee besturingssystemen volkomen gelijkwaardig zijn, zo belooft HP. Versie 1.6 mist nog enkele extraatjes, zoals virtuele partitionering, die de Pa-risc-versie wel heeft. Maar lang niet alle klanten vinden partitionering een absolute prioriteit.
 
HP-UX 11i versie 1.6 draait zowel op de Merced- als de McKinley-generatie van de Itanium-processors. De kernel ondersteunt symmetrische multiprocessing tot aan 64 processors in een 'single-system image' en is geoptimaliseerd voor de Itanium-architectuur, die behoorlijk verschilt van de Pa-risc-architectuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-10T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.