Tsmc maakt transistor van negen nanometer

De Taiwanese chipproducent Tsmc heeft een transistor geproduceerd die tien keer zo klein is als de huidige transistoren.

Volgens Tsmc, voor een kwart dochter van Philips, kan door de doorbraak de maat van transistoren in principe worden teruggebracht naar negen nanometer. Dat betekent dat de verwerkingskracht van een complete supercomputer op een vingernagel zou kunnen worden geplaatst.
 
Tsmc hoopt de transistor uiteindelijk op grote schaal te kunnen produceren, maar het moest tegenover persbureau Reuters wel toegeven dat dat nog wel eens jaren kan gaan duren.
 
Transistoren zorgen voor het versturen van de 'enen en nullen' binnen de computer via het openen en sluiten van een poort naar de elektrische voeding. Het verkleinen van de transistoren leidt tot meer verwerkingskracht. Het kan er echter ook toe leiden dat er stroom gaat lekken, waardoor de data vervuild wordt. Tsmc zegt nu dat het dit probleem heeft overwonnen door de transistoren tegelijkertijd te laten sluiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-06-12T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.